http://www.myresipi.com/top/detail/3853
Cara-caranya :
1. Tepung digaulkan dengan marjerin hingga mendapat tekstur berderai, dan masukkan telur (yang sudah dipukul) ke dalam doh.Uli lagi, doh akan menjadi berkeping2(flaky) sedikit. Kemudian masukkan air (telah dtambah sedikit garam) perlahan2 sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. Jangan terlalu lembut takut nanti x cantik hasilnya.Kemudian bahagikan doh kepada 4 bahagian.
2. Pes : Minyak dicampurkan dengan tepung jagung dan disebatikan...ketepikan terlebih dahulu
3. Ambil satu bahagian doh tersebut dan uli nipis2, memanjang. Kemudian sapukan pes tadi rata2 diatas keseluruhan permukaan doh tersebut4. Dah siap sapu, kita gulung sampai abis, gulung melintang.Pastu ulang lagi proses ini pada semua 3 doh yang belum di gelek tadi.
5. Kemudian kita tanda, saya ukur ikut saiz jari, terpulang pada anda. Sesudah menanda, kita potong.Lepas potong, ambil satu bahagian yang telah di potong tuh, lenyekkan dengan jari.Ini bagi memudahkan kita untuk menggelek agar ianya tidak bergerak. Gelek jangan terlalu nipis sangat.
7. Sebaik sahaja dia timbul, gunakan penyepit, Goyangkan kuih tersebut untuk mengembangkan lapisannya (this need a lot of practice). Agak2 keras dah, blehla diangkat dan di toskan.
8. Setelah minyak telah ditoskan, dan dah sejuk, bolehlah dibedakkan dengan gula. Tak nak manis sangat? Guna gula aising. Klo tak, kisar halus gula putih sahaja. Simpan dalam bekas kedap udara. :)
Leceh nak buat? Buat Tempahan dengan kami di :
No comments:
Post a Comment