Thursday 1 August 2013

HAH..BOLEH CUBA untuk Raya

By Chef Norman Musa

KUIH BAKAR KEMBOJA


KUIH BAKAR Mazley's Homemade

Bahan-bahannyer (dapat 2 loyang)

2 cawan tepung gandum
1 cawan jus Pandan(seikat daun pandan di blend dengan secawan air)
4 cawan santan KARA
6 biji telur ayam (basuh tau)
1 sdk Soda Bikarbonat
1 cawan gula
sedikit marjerin
sedikit garam

50 gram Bijan disangai (agak2)



Preheat oven Suhu di bakar 180.Oven api atas bawah 40-45minit..

Masukkan loyang kosong yang dilenser ngan minyak ke dalam oven.

Blend semua bahan diatas kecuali bijan (saya blend dua kali sbb tak muat blender)

Dah panas..kuarkan dan tuang adunan ke dalam loyang...separuh jer tau..kuih ni naik nanti.

Masuk balik dalam oven..then lepas 15 minit, kuarkan balik..tabur bijan.Masuk semula..

Cukup masa cucuk lidi satay tuh..kuar bersih..masaklah..

Biar dia sejuk dalam oven.Kuih nih klo sejuk, dia renggang dari loyang n kuncup ke bawah. Bolehlah di kuarkan.

SARDIN JER

SARDIN MASAK LEMAK CILI PADI

Bila beriftar sorang2, jadi malas nak masak...nilah jadinyer. Janji leh makan...huhu

Sardin tin besar
Lengkuas seinci
Halia Seinci
Bawang besar sebiji+ Bawang putih 2 biji+ Cili padi 10 biji Blend (nak pedas tambah lagi)
Asam keping
Serbuk kunyit
Kacang panjang ikut suka
Santan sekotak 250ml
tomato sebiji belah 4
Daun kunyit...bagi wangi...

THANKS GUYS

This is the 2nd year I'm selling Cookies and Kueh for Aidilfitri...but the 1st year that I really do it seriously...It's tiring but rewarding...Thank you for the great feedback from all my lovelies.I'll try to improve more next year..Your support was really overwhelming ....I'm Glad you all did enjoy and loved our Homemade products...

Mood Now: Tired and Sleepy..still, 15 Kueh Tiram containers to go...

FUH PENAT! YET>>>ITS NOT REALLY DONE...HUHU