Friday, 25 October 2013
SUP TULANG MAZLEY'S
Saya rebus dulu 5 jam api perlahan
Tulang 1kg
Halia 1 1/2 inci dihiris (ketuk jer pun boleh)
Bawang putih 6 ulas diketuk juga
(its ready biler daging dah nak tertanggal2 dari tulang...saper ader pressure cooker lagi senang laa..xyah tunggu 5 jam)
Biarkan sejuk terlebih dahulu, nanti lemak2 daging tuh berkumpul kat atas...biler dia berkeping2..bleh buang dengan mudah..barulah sup cantik
JOM MASAK
Bahan sup
Bawang putih 5 biji di ketuk
Bawang besar 5 biji dihiris
Bunga Lawang 2 biji
Bunga cengkih 4 biji
Buah pelaga 8 biji
Kayu manis 2 batang
Tumis kesemuanya
Lada hitam dalam 1 peket kecik tuh (2 sudu besar)
Goreng kejap then tumbuk..
Pastu masukkan semua nih dalam air rebusan tulang tadi,
Bubuh sepeket Rempah Sup Tulang ADABI..
didihkan dan perasakan ngan garam dan sedikit gula
Kalau SUKA
bleh tambah
Jus LImau Nipis 2 biji
Daun Celeri potong serong
Daun ketumbar hiris
Daun sup hiris
Dun bawang hiris
Lobak Merah dan kentang
Kiub Sup Tulang ADABI
Nak SEDAP lagi?
Cilinyer
Cili padi sepuluh biji
Bawang putih seulas
Jus 3 biji limau kasturi
Kicap manis
buh gula skit klo suka atau ajinomoto
Subscribe to:
Posts (Atom)