Friday, 25 October 2013

SUP TULANG MAZLEY'S



Saya rebus dulu 5 jam api perlahan

Tulang 1kg
Halia 1 1/2 inci dihiris (ketuk jer pun boleh)
Bawang putih 6 ulas diketuk juga
(its ready biler daging dah nak tertanggal2 dari tulang...saper ader pressure cooker lagi senang laa..xyah tunggu 5 jam)

Biarkan sejuk terlebih dahulu, nanti lemak2 daging tuh berkumpul kat atas...biler dia berkeping2..bleh buang dengan mudah..barulah sup cantik

JOM MASAK

Bahan sup

Bawang putih 5 biji di ketuk
Bawang besar 5 biji dihiris
Bunga Lawang 2 biji
Bunga cengkih 4 biji
Buah pelaga 8 biji
Kayu manis 2 batang
Tumis kesemuanya

Lada hitam dalam 1 peket kecik tuh (2 sudu besar)
Goreng kejap then tumbuk..

Pastu masukkan semua nih dalam air rebusan tulang tadi,
Bubuh sepeket Rempah Sup Tulang ADABI..
didihkan dan perasakan ngan garam dan sedikit gula


Kalau SUKA
bleh tambah
Jus LImau Nipis 2 biji
Daun Celeri potong serong
Daun ketumbar hiris

Daun sup hiris
Dun bawang hiris
Lobak Merah dan kentang
Kiub Sup Tulang ADABI


Nak SEDAP lagi?

Cilinyer

Cili padi sepuluh biji
Bawang putih seulas
Jus 3 biji limau kasturi
Kicap manis
buh gula skit klo suka atau ajinomoto