Anak-anak saya memang suka sangat makan mee. Buatlah mee apa pun, pasti selesai. Hehehe...so, ini salah satu menu kegemaran mereka...
Untuk Kuahnya :
10 ulas bawang merah @ 3 ulas bawang besar
8-10 ulas bawang putih
HaliaDaun kari
Bunga lawang
Bunga cengkih
Buah pelaga.ikutlaaa
Fish ball
Fish cakes
Tauhu keringRencah pilihan anda (ketam/ayam/udang)
Rempah kari daging
(guna Adabi klo nak pedas/Guna BABAS untuk mild skit)
(lebih kurang 1 suku paket besar/satu peket kecik)
Cili giling/cili kering blend dalam setengah cawan kot nak pedas...klo tak..kurangkan)
Air secukupnyer
Santan 1 kotak (akak guna KARA jer…males hehehe nak pekat tambah la )
Asam jawa skit
Garam secukup rasa
- Masak jer sama cam masak kari biasa...
- buh minyak skit dan masukkan Bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis, buah pelaga dan daun kari. Tumis hingga naik bau...
- masukkan bawang putih, bawang merah dan tumis sebntar.agak2 garing, masukkan serbuk kari dan cili giling. Tumis hingga naik minyak
- Masukkan air secukupnya. Pastu, campurkan asam jawa dengan sedikit air dan tuangkan kedalam kuah kari tadi..klo ayam dan ketam..leh masuk dah...
- Agak2 mendidih, masukkanlah semua bahan2 yang lain.Perasakan(klo udang..masuk skang) dengan garam...biarkan ia mendidih skali lagi. Sedia untuk di curahkan keatas mee kuning yang sudah direbus dan di toskan.
- Ada gak yang suka buh telur rebus, taugeh, bawang goreng dan sawi celur sebagai rampai mee kari. Saya tak bubuh pun..hehehe...
No comments:
Post a Comment