Saturday, 28 September 2013

RESIPI TART NENAS BUNGA/NYONYA

Inti Tart yang telah digentel
Tart yang telah selesai dibubuh inti..tinggi2 tau


Dah masak

Setelah disejukkan

Belahan tengah Tart..

Sedia untuk penghantaran



RESIPI TART NENAS BUNGA/NYONYA

Dari blog kak Fauziah Samad..memang sedap

BAHAN2NYA:
150 gm tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
secubit garam
1½ sudu besar gula icing
100 gms butter (pure unsalted butter dipotong dadu)
1 kuning telor
air sejuk (berais)

JEM NENAS:
250gm nenas yg telah disagat
150 gm gula pasir
1 sudu besar jus lemon
cara membuatnya:
masak nenas sampai agak2 pekat baru bubuh gula...masak lagi sampai pekat. kalau suka boleh buh tepung jagung sikit.

CARA MEMBUAT PASTRI:
Ayak tepung, tepung jagung,garam dan gula ising ke dalam mangkuk besar. Masukkan butter, ramas perlahan2 guna hujung jari (rub in method). Bila dah berderai, masukkan kuning telor dan uli. Kalau perlu, bubuh sedikit air sejuk hingga menjadi doh. Rehatkan doh kira-kira  25 minit. Turap kira-kira suku inci dan gunakan acuan tart. Cepit guna penyepit keliling doh itu dan letakkan kira2 satu sudu jam nenas. Bakar 10 hingga 15 minit, kepanasan 180 c.

No comments:

Post a Comment