Monday, 10 June 2013

MASAK LEMAK CILI PADI KELADI


Sampai gatal-gatal la tangan masa masak keladi nih..tak pernah masak keladi lah katakan. Walau apapun, jiran bagi so, dia telah memberi saya peluang untuk belajar sesuatu yang baru.

Mula2 kena basuh keladi bersih. Jangan potong dulu, nanti abis gatal (padan muka saya). Basuh ngam asam jawa dan garam kasar.Kasi clear miang2 dia tuh.Akar dan daun gulung2 tuh buang.Ader yang kata lepas basuh pun takyah potong, rebus jer terus.Rebus pun kena buh asam keping dalamnyer.

Pastu dah agak2 layu, n tak keras dah..buang airnya. Barulah leh masak aper2 yang kita nak masak....Biaser tengok orang masak asam tempoyak tapi kawan saya mencadangkan masak lemak cili padi..saya tambah udang. Rasanya agak lidas skit tapi takla gatal lagi..hehehe


No comments:

Post a Comment